Råvarukoncept

Äpplet är vår stolta huvudråvara och signatur för VY alkoholfri. Äpple utgör alltid mer än 50% av råvaruinsatsen.
På toppen av VY alkoholfri ligger en råmust av selekterad äppelråvara. Denna ger lyft av fräscha primäraromer direkt från äpplet. Råmusten vill vi ha extremt frisk, ooxiderad och oftast mindre söt än en typisk konsumtionsfärdig äppelmust.
En del av våra äpplen förädlas till en specialcider. Vi kallar den specialcider eftersom det inte är en cider som ska vara konsumtionsfärdig utan istället tillverkas för att ha rätt egenskaper som ingrediens i VY alkoholfri. Vår cider har en kraftfull karaktär. Den är helt torr (utan socker), smakrik och rejält stram. Förutom utvalda äppelsorter ingår paradisäpplen och rönnbär som naturligt bidrar med tanniner och andra polyfenoler. Specialcidern är helt utjäst, i betydelsen att allt socker är konsumerat av jästen. Istället har vi förstås fått alkohol som måste avlägsnas. Vi tar hjälp av sofistikerad teknologi – en så kallad “spinning cone” – och centrifugerar bort alkoholen. Genom vakuum kokar vätskan vid låg temperatur, ca 50 grader, vilket gör processen väldigt skonsam mot produktens aromer. Det är också en mycket säker metod och kontrollanalyser på slutprodukten visar att alkoholen är borta. Nackdelen är att processen är kostsam.
Rabarber ingår i VY alkoholfri för sina utomordentliga egenskapers skull. Precis som cidern är det en komponent som har obetydligt sockerinnehåll. Här väljer vi en sort med fin arom och bra struktur. Även om rabarber utgör en mindre del av produktkompositionen så framträder karaktären tydligt. Rabarbern ger en uppstramande effekt som känns lite längre bak i munnen och bidrar också till att smaken hänger kvar längre. Den höga syran måste vi förstås varsamt balansera.

 

Värdegrundad råvarufilosofi 

Vi lämnar aldrig något åt slumpen. Vi ska alltid göra aktiva val. Med Beskows signatur står vi upp och tar tydligt ansvar för våra produkter. Med andra ord lever vi efter att lägga omsorg i allt vi gör. Det låter kanske pretentiöst, men är livsviktigt allvar för oss och vår trovärdighet.
Beskows råvarufilosofi går ut på att använda den bästa råvaran. Den bästa råvaran är många gånger ekologiskt odlad men vi anser också att en närodlad råvara som vi själva är nära och har insyn över kan vara ett bättre val än en ekologisk motsvarighet som färdats långt. Vi påstår med bestämdhet att vi genom att verka med denna filosofi med närhet och omsorg om råvaran – och därifrån nå fram till borden med exceptionella drycker – samtidigt kan påverka framtiden för råvarorna. Till exempel har vi idag inte lyckats få fram ekologisk rabarber på Bjäre i tillräcklig mängd, men med efterfrågan så kommer den förstås att kunna etableras. Då påverkar vi utvecklingen i positiv riktning.
I de produkter vi marknadsför idag ingår huvudsakligen ekologiska råvaror, men vi kan förstås inte utge oss för att vara ekologiska eftersom vi inte är det fullt ut. Det är hur som helst ett konkret exempel på Beskows värdegrund. Med omsorg väljer vi bästa tillgängliga råvaror, och är beredda att betala för detta mervärde, även om vi inte direkt idag kan profilera oss på detta genom till exempel en EKO produktmärkning. Hur det ser ut för de råvaror som ingår i våra två första produkter kan du läsa här:
Äpple Ingrid Marie, Pirouette, Aroma – Ranvik/Bjäre, EKO cert
Äpple Cox Orange – Kattvik/Bjäre, konventionell 
Rabarber – Grudeholm/Vellinge, konventionell
Blåbär – Svenska vildväxande, EKO cert
Paradisäpple, rönnbär, slånbär – Skånska vildväxande
Humle – EKO cert
Jästnäringsämnen för ciderjäsning – EKO cert
Vi kommer så snart vi hinner lägga in närmare information här och porträttera våra råvarusamarbeten och odlare direkt från ursprunget i myllan.