Alkoholfri dryck – Måltidsdryck

Alkoholfrihet som berör utan att berusa

Vårt första produktkoncept är en alkoholfri måltidsdryck. Det är där vi själva upplever det största behovet att kliva fram och göra skillnad. Det är dags att lyfta det alkoholfria erbjudandet och förhöja betydelsefulla måltidstillfällen.
För att kvalificera en alkoholfri dryck som en seriös måltidsdryck så måste vi i första hand behärska sötman. Hög sötma i drycken fördärvar i många sammanhang mötet med maten.

VY alkoholfri innehåller bara 40% av det fruktsocker som finns i en typisk äppelmust.*

VY alkoholfri är lika omsorgsfullt förädlad som ett respektabelt vin, men förstås utifrån helt andra förutsättningar.
Alkohol spelar för vinets funktion som måltidsdryck en stor roll. Molekylen lyfter aromer både i smak och doft, påverkar munkänslan positivt genom att ge produkten kropp och fyllighet. Alkoholens egenskaper ger faktiskt en distinkt smakbrygga till det allra mesta vi äter.
För att skapa en alkoholfri måltidsdryck måste vi tänka annorlunda. De flesta alkoholfria alternativ är söta och sockret kan delvis ersätta alkoholens funktion genom att också ge produkten fyllighet, munkänsla och tryck bakom aromerna. Då upplever vi att det smakar mycket. Socker finns det dessutom naturligt i frukt och bär i ganska höga koncentrationer.
Sötma är absolut gott många gånger, men oftast inte så bra i mötet med det vi har på tallriken. Den söta drycken får där en alltför dominerande effekt som gör att vi inte upplever matens smaker som den förtjänar. Sammantaget blir det oharmoniskt och inte alls så som när vi lägger engagemang i att kombinera vinet med maten för en lyckad matchning och då som helhet förhöja måltiden.
Om vi nu utforskar förutsättningarna hos en dryck utan alkohol och socker så upptäcker vi direkt några tuffa sanningar att bemöta. För det första finns inget enkelt sätt att plocka bort sockret som kommer med frukt- och bärråvarorna, och alternativet att ge en utspädning med vatten har förstås andra kvalitetsaspekter.
Aromerna smakar sedan mindre utan socker och alkohol, än med. Munkänslan blir automatiskt vattnigare och vi landar lätt i en ganska naken och lågmäld produkt som inte får någon hjälp att förstärka våra sinnen.  Låter inte så roligt, eller hur? Det här är en stor utmaning. Det är nog därför vi inte ser fler alkoholfria produkter med låg sötma på marknaden, tror vi.

Vi är kaxiga och påstår att vi har lyckats bemästra utmaningen.

Beskows VY alkoholfri är resultatet av ett långt envist utvecklingsarbete med kunskapsbyggande. Produkten har uppnått en hårfin balans genom en omsorgsfullt avpassad nivå av naturlig fruktsötma, hög syra och ett bidrag av strukturgivande komponenter som vår egen unika specialcider, rabarber, humle och slånbär.
Vi vill vara det mest relevanta alternativet vid betydelsefulla måltidstillfällen.
Vi vill engagera sinnen och väcka känslor.
Alkoholfrihet som berör utan att berusa!

*VY alkoholfri innehåller ca 4 g socker / 100 ml, som naturligt bidrag från frukt och bär. En typisk äppelmust innehåller någonstans mellan 9 – 11 g socker / 100 ml.